Switch de rețea 

Switch-ul sau comutatorul de retea este dispozitivul care face posibila o interconectare a diverselor parti dintr-o retea, cu ajutorul adreselor MAC.

Exista 2 modalitati prin care un switch poate sa transmita date: Semi duplex si duplex integral. Diferenta intre cele 2 este ca la semiduplex switchul poate fie sa primeasca fie sa trimita informatii intr-un anumit moment, in timp ce la duplex integral poate sa primeasca si sa trimita informatii concomitent.

Switch Juniper

Switchul este un raspuns la un alt dispozitiv numit Hub, care are rolul de a transmite o informatie catre toate porturile existente, mai putin catre cel de la care vine informatia. Neajunsul hubului este faptul ca, in momentul in care este transmisa o informatie, aceasta ajunge la toate porturile, indiferent daca sunt sau nu folosite, scazand foarte mult viteza de transmisie. Aceasta problema este rezolvata de switch, care transmite informatia doar porturilor care sunt conectate, facand acest lucru pe baza MAC-ului fiecarei placi de retea.

Switchul a aparut in 1995 si a fost creat de Apple, ca raspuns la neajunsurile huburilor existente. Piata a crescut foarte mult si switch-ul a fost adoptat de multe alte firme ale lumii.

In prezent, exista mau multe variante de switch-uri si difera in functie de forma sau de posibilitatea de configurare. Forma le da posibilitatea sa fie montate in rackuri sau sa fie nemontabile in timp ce posibilitatea de configurare da switchuri neconfigurabile, switchuri configurabile sau switchuri inteligente.

Switch Cisco

Switchurile neconfigurabile se gasesc in general in mediul afacerilor mici sau la computerele de acasa. Acestea sunt in general destul de ieftine, insa nu ofera foarte multe optiuni.

Switchurile configurabile si cele inteligente sunt mai scumpe si mai complexe, insa acestea pot fi configurate in functie de nevoile retelei. Configurarea poate fi facuta printr-o interfata web, cu ajutorul unei console seriale sau in cazuri mai rare prin propriile butoane.