Securitatea retelelor

Odata cu cresterea atacurilor cibernetice, securitatea retelelor de calculatoare a fost nevoita sa se dezvolte in ritm alert, deoarece pierderile provocate de diverse atacuri au atins cote alarmante. Conform Europol, infractiunile din domeniul cibernetic provoaca an de an pagube de peste 1 trilion de dolari.

Securitatea retelelor este foate complexa si implica sisteme, instrumente, protocoale si tehnici din ce in ce mai dezvoltate care duc la stoparea atacurilor.

Hacker

Fiind un domeniu din ce in ce mai complex, specialistii au fost nevoiti sa il imparta in mai multe subdomenii. Momentan, exista 12 subdomenii care servesc securitatii retelelor. Cele 12 domenii sunt: Evaluarea riscului, Politica de securitate, Organizarea securitatii, Administrarea bunurilor.

Securitatea resurselor umane, Securitatea fizica si a mediului, Administrarea comunicatiilor, Controlul accesului, Achizitia si dezvoltarea sistemelor informatice, Administrarea incidentelor de securitate, Administrarea continuitatii afacerii si conformitatea.

Aceste subcategorii au fost create pentru a preveni multitudinea de atacuri, care se pot imparti si ele in mai multe categorii:

Atacuri interne:  Atacuri asupra securitatii unei retea, venite din partea unor oameni din interiorul companiei care fie cauta sa spioneze fie sunt angajati nemultumiti care doresc sa provoace pagube. In general, pentru a va feri de asemenea atacuri, trebuie sa existe un ofiter de securitate in companie.

Atacuri prin puncte de acces nesecurizate: In general aceste puncte de acces sunt date de retelele wireless, care sunt foarte vulnerabile, deoarece oricine se poate conecta cu usurinta la ele. Pentru a preveni astfel de atacuri, este ideala achizitia unui router securizat.

DDOS Attack

Atacuri back doors: Prin aceste atacuri, hackerii pot descifra parolele simple sau pot profita de diverse erori de configurare din retea. Pentru a evita astfel de atacuri, este ideal sa minimalizati cat mai mult riscul unei erori si sa acordati o mare atentie fiecarei parole.

Atacurile de tip DoS : Aceste atacuri tintesc asupra companiilor foarte mari si scopul lor este de a face resursele unui calculator sa devina indisponibile fata de utilizatori. Securitatea pentru a evita astfel de atacuri,trebuie sa fie extrem de bine pusa la punct.